Runboard.com
You're welcome.

runboard.com       Sign up (learn about it) | Sign in (lost password?)

Page:  1  2 

 
palcica Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 31
Karma: 0 (+0/-0)
dijeta koja se pokazala vise nego dobra na mom slucaju pa ako nekome moze da koristi...


Evo dijete koju sam obecala. E, sad pazite: meni je ovu dijetu dala jedna zena iz Rijeke koja se bavi radionicama makrobiotickim i koja je jedno vreme imala restoran koji je bio baziran na makrobiotskoj ishrani (ako sam dobro razumela njenog brata). Trebala bih reci da ja imam UC nekih 10ak godina skoro i da sam u to doba kad mi je „prepisana“ ova dijeta bila u katastrofalnom stanju u smislu da sam bila za „mozda operaciju“, krvarila sam besprekidno 2 godine pre toga i imala mali milion stolica dnevno tako da nisam skoro nigde mogla da mrdnem. Ono sto bi svako od nas nazvao mracnim periodom.
Ova dijeta je makrobiotska ali strucno profilisana za nas sa UC-om. Vec sam rekla Eni mislim daaa sam se ja ove dijete drzala puna 3 meseca i potpuno sanirala bolest toliko da su se doktori salili posle snimanja kao „pa jesi ti sigurna da imas UC?“. Moj problem je sto sam ja strasni mesozder i bolesna sam kad nema mesa u mojoj ishrani, tako da ovu dijetu drzim iskljucivo kad mi je jako lose i odmah upali. Uglavnom ubacujem po neki „makrobiotski fazon“ i u ovoj mojoj sadsnjoj ishrani kakva god da je pa kombinujem malo kako znam i umem – nikad je ne ostavim potpuno, ali nisam bas slepo poslusni sledbenik ove dijete. Mislim, probajte pa vidite da li ce i vama biti delotvorno. Ili proverite sa nekim makrobioticarima koje vi poznajete i kojima verujete pa se nadjite na sredini. Ne znam da vam kazem skoro nista osim ovog sto cu sada u daljem tekstu izloziti jer nisam dalje ni istrazivala na ovu temu – kao sto rekoh, meni ne pricinjava ovakva ishrana zadovoljstvo nikakvo (a ja volim jako da jedem i pogotovo dobro da jedem) i jednostavno je primenjujem samo kad moram. Ostalo vreme jedem sunkice i snicle  Ako neko ima pitanja, mogu mu samo odgovoriti iz licnog iskustva
4/21/2007, 6:57 pm Link to this post Send Email to palcica   Send PM to palcica
 
palcica Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 31
Karma: 0 (+0/-0)
Re: dijeta koja se pokazala vise nego dobra na mom slucaju pa ako nekome moze da koristi...


Dakle pisem onako kako je meni napisano (malo je i filozofski pisano a sto je u skladu sa makrobiotskim nacinom ishrane jeltete):

UC spada u kategoriju autoimunih bolesti iako to zapadnjačka medicina drugačije tretira. Svi naši organi funkcioniraju na više nivoa. To bi značilo na fizičkom,mentalnom,emocionalnom i spiritualnom. Sve životne situacije, događanja, susrete, misli, emocije, naše tijelo probavlja. Ne probavlja samo hranu, to je tek neznatni dio U nasem konkretnom slučaju kada je problem u debelom crijevu događa se sljedeće: debelo crijevo je zaduženo na fizičkom nivou za apsorpciju i formiranje otpada, tj.neprobavljivih dijelova hrane i viška vode i njihovo izbacivanje iz organizma. Znači da je prehrana jako važna. Važno je da se koriste one namirnice koje neće opterećivati organizam u toj mjeri da ga on ne može probaviti i izbaciti nepotrebno. Ali, debelo crijevo je zaduženo i za probavljanje naših misli. One misli koje nam dolaze, a ne trebaju u našem životu, kad smo zdravi odbacujemo i nastavljamo dalje slobodni, otvoreni,čisti i spremni za novo što nam život donosi. Isto je i s emocijama. Kako naš probavni trakt odlučuje koji su sastojci iz hrane za tijelo dobri, a koji ne, tako je i s mislima i emocijama. Treba napraviti promjenu, koja nije laka. Bolešću ti tijelo govori da ne želi više tako, da hoće promjenu i da za njega ovo do sada što si radila nije u redu. Sada je na nama odluka,hoćemo li promjeniti stvar ili živjeti po starim šablonama (uzimati ljekove, piti čajeve, privremeno zataškavati stvari i gurati ih pod tepih) ili odlučiti da tako više ne želimo. Odlučiti da počnemo mijenjati SEBE, slušati sebe, slušati što nam tijelo priča, što je za nas najbolje?
Dakle, debelo crijevo je zaduženo za otpuštanje prošlosti.
Kako sada početi čistiti neurednu kuću? Od mjesta gdje vidiš da je nered najveći,zar ne?
Na fizičkom nivou. Hranom. Svaka stanica našega bića se sastoji od onoga što smo kroz prehranu, piće i zrak uneli u sebe.I to je jedino stvarno. Bez promjene prehrane ne događa se ništa, samo prividno poboljšanje, ali se ne rješava uzrok.

Prvo što ti je savjetujem je da izbaciš potpuno bar na tri mjeseca mlijeko i mliječne proizvode (to su i jogurti, sirevi, namazi itd.). Nepotpuno probava mliječnih BJELANČEVINA u našim crijevima izaziva proces truljenja i pritom nastaju kisela supstancije kao indol,skanol,fenoli, amonijak itd. One povećavaju kiselost krvi zbog koje tijelo mobilizira minerale, a pogotovo kalcij.
Ono što bi trebala ubaciti u prehranu najprije su žitarice i to integralne. Integralne žitarice (riža, ječam, palenta, PROSO-za tebe najviše, heljda) - jačaju crijeva, čiste crijevnu floru od sluzi ( postoje ispitivanja koja govore da čovjek koji se "standardno" hrani, nosi oko 6 kg sluzi u crijevima) koja onemogućava normalan rad crijeva i apsorpciju neophodnih prehrambenih sastojaka iz hrane. Nepotpunom probavom hrane utječeš i ne nepotpunu probavu životnih situacija. Kako naše tijelo ima jako puno mehanizama za samoregulaciju ( jer nas osim s boli ne može upozoriti na vlastite gluposti) oni se uključuju u slučaju potrebe. Što konkretno znači da ako crijeva nisu u stanju probaviti sve ono što ima vlasnik servira, uključuje se živčani sistem i preuzima tu ulogu. Tijelo funkcionira i na osnovu prioriteta i ne zaboravi za njega je prioritet uvijek FIZIČKO tijelo.To što ćeš biti živac ili nervozna u određenom momentu za tijelo nije bitno, bitno je da se izvrši proces probave. Kad nastavljamo uvijek s istim ponašanjem dolazi do poremećaja i na fizičkom tijelu ( to je krajnji rezultat. To ti je kao kad spremaš kuću. Ako je u haosu ideš spremati prvo ono što je najvidljivije i najpotrebnije, a ostalo ćeš kad stigneš, ako stigneš. Sigurno kod vas postoje knjige o makrbiotici, mada su jako stare (ako nisu štampane nove). Pokušaj nabaviti koju od njih gdje ćeš moći dobiti više informacija o žitaricama i prehrani. Makrobiotičkom prehranom možeš dovesti svoje tijelo u red i kad ga središ odlučiti da li ti se sviđa vratiti na staro ili ne. Prelazak na makrobiotiku nije lagan i treba puno toga znati. Ne može se iz prehrane samo izbaciti neke namirnice ako ne ubaciš adekvatnu zamjenu
4/21/2007, 6:57 pm Link to this post Send Email to palcica   Send PM to palcica
 
palcica Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 31
Karma: 0 (+0/-0)
Re: dijeta koja se pokazala vise nego dobra na mom slucaju pa ako nekome moze da koristi...


PREHRANA
 
JUHE
Različite juhe samo od povrća( bez mesa) plus dodatak MISA- to je fermentirana paxsta od ječma i soje i jako je bogata enzimima i obnavlja i regulira crijevnu floru i faunu.
Kada ti pripremaju juhe neka to bude najviše od tri vrste povrća i to korjenastog( mrkva, peršin,korjen celera, kapula,poriluk,koraba, žuta repa, pastrnjak, zeleni kupus, itd) Ne stavljaj zeleno lisnato povrće u juhe jer to ne ide( mislim blitva, špinat, kelj itd) Juhe možeš raditi samo od jedne vrste povrča(npr. samo mrkva) a najfinija i najbolja za tebe je juha od buče( one slatke koju vi koristite za pite) i malo 1 žlicu prosa u to. Juha se kuha tako da se povrće izreže na velike komade i kuha prvo 20-tak min. u samo malo vode dok se povrće svo ne skuha, onda se ispasira i dolije ostala količina vode. tj. razrijedi se. Naravno da posoliš, ali nemoj stavljati papar nego može par kapi tabaska ili što je još najbolje-đumbir. Đumbir ima u prahi i svježi. Ako koristiš svježi( koji je bolji) izribaš ga i ocjediš sok.
U takve juhe na kraju dodaješ miso, koji ćeš prije rastopiti u hladnoj vodi ( 1 žličica misa na 1 pijat juhe) JUHA NE SMIJE VIŠE KUHATI NEGO SAMO JEDAN VRUTAK TEK TOLIKO DA SE SVE IZJEDNAČI. Ne znam dali ima kod vas za kupiti miso, ali ga ja mislim možeš nabaviti u Beogradu, a on ti traje jako dugo.
OVAKVE JUHE BI TREBALA JESTI BAR 1 PUTA NA DAN- TO JE LJEK
 
MESO I RPOIZVODI OD MESA --NIŠTA
Nemoj se odmah buniti- to ti je samo za tri mjeseca dok malo ne regeneriraš crijeva. (emoticon ahah)
 
Meso je bjelančevina životinjskog porijekla i potrebno je jako dugo vremena dok prođe kroz proces probave. Kad se ubije životinja istoga trenutka počinje proces raspadanja tj. truljenja. Taj se proces nastavlja svakim satom a isto tako i u našim crijevima. Ja se slažem da smo mi svežderi, ali isto tako znam da smo mi u našem djetinjstvu jeli tri puta manje količine mesa nego vi i dok smo se tako hranili bili smo zdravi.
 
RIBE- BIJELE I SAMO KUHANE
JAJA I SVE PROIZVODE OD JAJA POKUŠAJ IZBACITI Jako su teško probavljiva.
 
MLJEKO I MLJEČNI PROIZVODE - NE
Ništa od mlijeka i proizvoda ( to su i jogurti sirevi i sve ostalo) Nepotpuna probava mlječne bjelančevine ostavlja otrove u našim crijevima i oslabljuje ih energetski i funkcionalno. vjeruj mi da se može.Pokušaj si nabaviti zamjenska mlijeka kao sojino, zobeno, rižino.
OVO ŠTO TI PIŠEM JE SAMO 1% ONOGA ŠTO ZNAM O UTJECAJU PREHRANE. O OVOME NA SVOJIM RADIONICAMA PRIČAM OKO 5 SATI!
 
POVRĆE
 
Povrće se jede sve, ali i korjen i list- kad je opgulim korabicu ili celer ili bilo koje drugo povrće, koru skuham 10 min. u vodi i sa tom vodom kuham sve ostalo, zato što se u njoj nalazi jako puno vitamina i minerala iz povrća, jer najveći postotak vitamina i minerala se nalazi upravo ispod kore povrća. Naravno da ćeš koru prije oprati.
Krompir se izbjegava samo zato što tijelo od njega ne dobije puno prehrambenih vrijednosti
 a cijeli proces probave se mora aktivirati, pa je za tebe zato bolje da kedeš sve drugo povrće od koga ćeš imati koristi. tj. zdravu krv pa nećeš imati toliko krvarenja. Velika krvarenja mogu biti znak slabokrvnosti ali isto tako i opterećenosti jetre koja mora jako puno raditi da isprocesira sve ono što staviš u usta.Kao što vidiš i samo ti tijelo priča što ne želi.
 
ULJA I MASNOĆE
 
Koristi samo hladno prešana ulja, tj. nerafinirana jer su rafinirana ulja za tijelo biljna mast u tekućem stanju znači teško probavljiva.
 
VOĆE
 
koristi voće iz našeg podneblja tj. umjerenog podneblja ne tropsko( ne banane, papaju, ananas itd) Voće možeš jesti u obliku kompota i to zgusnuti sa agar-agar algom. Ona zgusne kompot kao želin( osim što je želin životinjskog porijekla)-.
Agar-agar obnavlja crijevnu floru i faunu i mogla bi jesti bar jednu zdjelicu kompota na dan. Možeš ga skuhati za više dana.
 
KOLAČI
 
ŠALJEM RECEPTE
 
MAHUNARKE
ZNAM BOLI TE KAD IH JEDEŠ, ALI .....
 
mahunarke su kuhaju uvijek sa malim komadićem KOMBU alge koja spriječava nadimanje trbuha, daje minerale grahoricama i pomaže njihovoj bezbolnoj probavljivosti.
MAHUNARKE SE OBAVEZNO KUHAJU ŠOK METODOM.
 
i to ovako. Staviš na dno padele komadić kombu alge /2-3cm/ na to staviš mahunarke i zaliješ ih sa hladnom vodom samo toliko da budu pokrivene. Kuhaš na laganoj vatri s time da kad se voda pokuha do polovine UZ RUB PADELE OPET DODAŠ HLADNE VODE( ŠOKIRAŠ IH) tek toliko da ih pokrije i tako stalno dok ne budu kuhane. Tako kuhane sad možeš razrijediti dodati povrće i što god hoćeš, raditi maneštre. Nisam sigurna da razumiješ sve moje izraze, ali molim te pitaj što ne razumiješ. OK?
 
SADA ONO ŠTO TI JE LJEK
 
SVAKI DAN 1/2 lista NORI ALGE- Ona razbija sluz u crijevima i jača krv.Nori algu trebaš popržiti na plamenu prije upotrebe, ali to će ti prodavač objesniti.
 
1 šalicu ume-sho-kuzu-a na dan OVO JE LJEK ZA TVOJA CRIJEVA I PITI UVEČER
Od čajeva možeš kuhati čaj od korjena mslačka jer je dobar ja jačanje crijeva. Ja inače i jedem korijen maslačka kad ga ima u proljeće.
4/21/2007, 6:58 pm Link to this post Send Email to palcica   Send PM to palcica
 
palcica Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 31
Karma: 0 (+0/-0)
Re: dijeta koja se pokazala vise nego dobra na mom slucaju pa ako nekome moze da koristi...


RECEPTI:
ČAJ OD KORJENA MASLAČKA
Koristi se za jačanje funkcija pluća i debelog crijeva i jačanje vitalnosti. 1 žličicu korjena maslačka prelijte sa 1 šalicom vode. Kuhajte dok ne zakipi, smanjite plamen i kuhajte još 10 min.
Kuzu je biljka iz porodice loza (Pueraria lobata,Pueraria hirsuta),koja potječe iz japanskih planina.Raste i u Americi,osobito na jugu,gdje je poznata kao “kudzu”.Kuzu je zapravo škrob koji se dobiva iz korijena te biljke.Taj vrlo otporan divlji korijen ima veliku snagu-može doslovno rasti kroz kamenje.Tradicionalno se korijenje kuzua bralo tijekom kasne jeseni i rane zime.Berba ovog korijenja bila je opsežan i vrlo težak posao.Korijenje bi se prvo iskopalo,a potom bi se rezalo pilom i ručno pralo u planinskim potocima ( u zimsko doba!).Tijekom tog postupka škrob korijena otapa se u vodi.Voda koja je tako otjecala skupljala se u bazenima gdje se škrob mogao nakupiti i stvrdnuti.Cijeli je postupak mnogo složeniji nego što smo ga mi ovdje opisali,te ga samo spominjemo da bismo naznačili koliko je kuzu bio dragocijen.
Djelovanje kuzu praha: jača i regulira probavu.Lako se probavlja i brzo upija u crijevima.Prah kuzua vrlo je koncentriran škrob i sadrži više kalorija od meda po jedinici težine.Ali,također je mnogo sporije sagorijevajući izvor energije od meda.Indikacije: u domaćoj upotrebi kuzu je osobito koristan u sljedećim slučajevima: Opći umor: kuzu će vas osloboditi umora i povećati vitalnost.
Akutne crijevne tegobe: osobito proljev,uključujući proljev izazvan crijevnim kolitisom.
Kronična slabost crijeva,ili kronične crijevne bolesti kao što je crijevna tuberkuloza.
Prehlade:one su često povezane s crijevnim slabostima ili umorom.
Kuzu će smanjiti povišenu temperaturu.
Priprema: kuzu se može pripremiti na različite načine,sam ili u kombinaciji s drugim namirnicama.

UME SHO KUZU
Rastopite veliku čajnu žličicu kuzu praha u dvije jušne žlice hladne vode(dolijevajte vodu malo pomalo). Zgnječite mesnati dio jedne umeboshi ili 1 žličicu ume-paste. Dodajte ovim sastojcima l 1/2 - 2 šalice vode i zakuhajte. Dodajte 5-6 kapi đumbirova soka ( ili na vrh noža đumbirova praha ). Lagano kuhajte pripravak dok ne postane manje ili više proziran.
Na kraju dodajte 1 čajnu žličicu shoyu ( sos od soje)i kuhajte napitak još malo. Piti toplo.
-alkalizira krv
(umeboshi šljiva je bogata pikrinskom kiselinom,pektinom-laksativ i katehinom-antiseptik,bogata Ca,Fe,P,limunskom kiselinom koja je dobra za apsorpciju minerala)-katehin apsorbira bjelančevine
 
DESERT OD JAGODA I JABUKA
Ovo je jednostavan, ali bogat desert. Ljeti možete upotrijebiti drugo voće, primjerice kupine ili maline.
l litra slatkog jabučnog soka
2 žlice rižina slada
10 g agar-agara
2 šalice (400 g ) jagoda ili drugog mekog voća
2 slatke jabuke srednje veličine
Kuhajte jabučni sok sa sladom i agarom 15 minuta na laganom plamenu dok se agar ne rastopi. Nemojte poklopiti posudu. Očistite voće i narežite jabuke na veličinu jagoda. Poslažite voće u plitkoj posudi.Prelijte vruću smjesu preko voća i ostavite na hladnom da se stegne.

KOLAČ OD GRIZA
Sastav tijesta:
4 šalice cjelovitog pšeničnog griza
9 šalica vode
3 prstohvata soli
½ kg grožđica
limunova korica
malo cimeta
˝ šalice ulja
200 gr. lešnjaka
Stavite vodu da provri, posolite, umješajte griz i kuhajte 30 min na laganoj vatri. Skuhajte grožđice s prstohvatom soli, izmiksajte i umješajte u kuhani griz. Dodajte mljevene lešnjake, cimet, ulje i koricu limuna. Ulijte smjesu u nauljeni kalup i pecite u pećici 30-40 min na 180 C
Krema:
100 gr. lešnjaka
3-4 žlice vode
˝ šalice slada
Preljev:
1 šalica vode
2 žlice agara
3 žlice slada
sok 1 limuna
Ispržite i sameljite lješnjake te pomješajte s vodom i sladomza preljev pa premažite preko pečene smjese od griza.Pomješajte vodu, agar i slad te kuhajte 10 min. na laganoj vatri i na kraju dodajte iscjeđeni limunov sok.Prelijte preko pite i ostavite da se ohladi pa režite na kocke.

KOLAČ OD PROSA
1 šalica prosa
3 šalica gustog soka od jabuke
prstohvat soli
2 šalice sirovih oguljenih kestena
pola šalice kuhane bundeve
sok od pola limuna
sok od pola naranče
četvrt šalice prženih, miksanih lješnjaka
Proso skuhati u jabučnom soku 1:3 pa zapeći u pećnici na 180 stupnjeva C-10-tak min.Dodati malo soka od gustog frupija/jabučni koncetrat/.Oguliti sirove kestene/2 šalice/i skuhati u vodi.Kesteni su bolji ako se prije ispeku pa onda skuhaju i ogule.Iscijediti kesten i skupa s bundevom izmiksati.U to dodati sok od pola limuna i sok od pola naranče i malo poprženih lješnjaka.Namazati na proso, ohladiti, ukrasiti i jesti.
 
PUNJENE PEČENE JABUKE
Jabuke se izdube i pune filom
Fil:1 šalica sušenih prženih pšeničnih klica
1 žlica tahinija,na vrh žlice ječmenog misa
1/2 šalice ječmenog slada
1/2 šalice prije namočenih grožđica
-ako imamo dodati kremu od rogača ili sjeckane bademe
Peći na laganoj vatri dok jabuke ne počnu pucati(30-40 min).

KNEDLE OD JABUKA
1 kg jabuka naribanih na krupno
10 dkg brašna 850 ili integralnog
Jabuke naribati i istisnuti sok iz njih.Dodati brašno, dobro promijesiti i oblikovati knedlice koje se spuštaju u ključalu vodu sa soli da se prokuhaju nekoliko min.Nakon što se izvade iz vode uvaljaju se u prezlu.
Preljev:kuhati u malo vode grožđice,izvaditi ih iz vode,izmiksati i dodati malo lješnjaka ili aru prah i limunov sok.Pustiti još malo da prokuha i preliti preko knedlica.

USKRŠNJE JAJE
1 šalica cous-cous-a
2 i ½ šalice prirodnog narančinog soka
3 žlice slada
prstohvat soli
1 šal namočenih grožđica
Prva četiri sastojka pomiješajte i stavite kuhati. Kuhati oko 10-tak min. Dodati grožđice i promiješati te izliti u formu za jaje. Kad se ohladi izdubiti sredinu za kremu i puniti kremom.
Žuta krema
250 g suhih marelica
sok 1 naranče
1 žličica mirina
2 žlice agara u prahu ili 3 žlice agara u pahuljicama
prstohvat soli
Sve sastojke osim agara kuhati 15 min. Dodati agar i kuhati još 10 min. Izmiksati sve i puniti u jaje.Kad je sve ohlađeno, okrenite jaje na ovalni pijat i premažite ga kremom od soje.
1/2 litre sojinog mlijeka s kalcijem
1 sojino vrhnje
4 žlice agara
Sve sastojke pomiješati staviti na vatru i kuhati na laganoj vatri 10-tak min. Premazati preko jaja. Jaje ukrasiti rastopljenom carobelom i mrvicama u boji.

ZLATKOVE PALAČINKE
3 šalice brašna 850
3 šalice vode koju postepeno dodajemo u brašno i mješamo.Dodati 1 razmućenu žlicu misa-čajnu,1 žlicu ulja,1 žlicu skroz sitno naribane jabuke i ako treba još vode.Pustiti da odstoji 20-tak min.Tijesto bi trebalo biti gušće.

KREMA OD JABUKA I ZOBENIH PAHULJICA
Izmiksati zob. pahuljice,staviti u vruću vodu,staviti jabuke(4 krupno rezane i malo grožđica i soli).To kuhati 5-10 min.Sve izmiksati,staviti arow-rot i agar-agar(na 2dcl vode 1 čajna žličica arow-rot).

SLATKA KREMA OD JEČMA
Oprati ječam.Namočiti ga preko noći u omjeru 1:5 tj.1 šalica ječma i 5 šalica vode.Tako namočen ječam staviti na jaku vatru,poklopiti i tek kada prokuha staviti prstohvat soli.Kod bolesnih ljudi se umjesto soli može staviti malo kombu alge tokom kuhanja(to se isto koristi za bebe i za djecu).
Ako koristite suho voće,treba ga prije kuhati 10-15 min i onda dodati u žitaricu.Svježe voće pomiješati u toplu žitaricu i prokuhati zajedno još 1-2 min.Na 1 šalicu ovako kuhanog mekog ječma dodaje se 1 šalica soka od jabuka.Ako za ovu kremu koristite ječam koji nije meko kuhan,onda se dodaju još 2 šalice vode i kuha se još pola sata.Ako se voće moči prije toga ne treba ga kuhati posebno nego odmah sa žitaricom 10-15 min.Svježe voće ubacite u toplu žitaricu (pogotovo mekano zrnasto voće kao maline, kupine, jagode). U zdjelici promiješajte 1 šalicu slada,malo limunovog soka,1-2 žličice tahinija.To se sve promiješa i doda u kremu.Krema se može služiti ovako a može se dodati i malo aru praha pred kraj kuhanja i onda sve to izmiksati.(1žlica aru praha na 1 šalicu ječma).Aru prah treba prije uvijek rastopiti u malo vode.Ako želite da ta krema izgleda kao puding onda umjesto aru praha dodati agar-agar.Ječam je najidealniji za ujutro.Od mekanog ječma koji vam ostane može se praviti kruh,krem juha s kiselim krastavcem itd.

KUGLICE OD RIŽE
1 šalica kuhane riže
pola šalice grožđica
pola šalice lješnjaka
pola šalice pšeničnih klica
sok i korica naranče
1 žličica mirina
malo kokosa
malo rogača u prahu
Namočite grožđice pola sata.Popržite i sameljite lješnjake.Izmiksajte grožđice u kremu i pomiješajte s ostalim sastojcima.Oblikujte kuglice vlažnim rukama pa jednu uvaljajte u kokos,a drugu u rogač i tako sve dok ne potrošite smjesu.Kuglice slažite u papirnate košarice.

SELJANKA S VELOM-desert od jabuka
1 kg jabuka
prstohvat soli
250 gr krušnih mrvica
2 žlice sezamovog ulja
krema od tofua
1.Narežite jabuke na veće komade i kuhajte bez vode u loncu s debelim dnom.2.Kada se jabuke orose,dodajte prstohvat soli.To će osloboditiprirodnu slatkoću i sok jabuka,pa ih nastavite kuhati na laganom plamenu oko pola sata.Ako je potrebno,povremeno promiješajte jabuke,i pritom dodajte malo vode.
3.U drugoj posudi popržite 250 gr krušnih mrvica u 2 jušne žlice sezamova ulja.Tradicionalno se koristio kruh od raži,ali desert će biti ukusniji s mrvicama od pšeničnog kruha.
4.Slažite kremu od jabuka i krušne mrvice u slojeve tako dazavršite s mrvicama(trebali biste imati dovoljno smjese za 4 sloja).Obično se služi s tučenim slatkim vrhnjem,no kao izvrsna zamjena za vrhnje može poslužiti tofu-krema začinjena rižinim sladom,vanilijom i s malo bademova maslaca.
5.Premažite kolač od jabuka tim prekrasnim bijelim velom.

4/21/2007, 7:00 pm Link to this post Send Email to palcica   Send PM to palcica
 
palcica Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 31
Karma: 0 (+0/-0)
Re: dijeta koja se pokazala vise nego dobra na mom slucaju pa ako nekome moze da koristi...


PUDING OD BUNDEVE
3 jabuke
500 g bundeve
naribana limunova korica
cimet
1 žličica tahinija
2 žlice ječmenog slada
list mente
Skuhajte jabuke i bundevu,koje ste prethodno ogulili,u malo vode,s prstohvatom soli,štapićem cimeta i limunovom koricom.Na kraju dodajte tahini i ječmeni slad.Izvadite štapić cimeta i zgnječite smjesu.Poslužite s cimetom u prahu i listom mente.

JUHE
Juhe hrane organizam i s druge strane utječu na kvalitetu krvi i proces probave.Juha ponavlja početak života i imitira okolinu u kojoj je život počeo.Samim tim serviranje jutarnje juhe predstavlja buđenje života.Uloga juhe je da opušta,omekšava i stimulira probavne sokove.Ona ima ogromnu ulogu u odnosu na druga jela pa ih dopunjava okusom,aromom,bojom i sastavom s obzirom na godišnja doba.Dosta je važno da znamo što ćemo jesti u ostatku obroka ili u toku dana,tako da nam juha može dopuniti ono što nam u obroku nedostaje.Ako je jelo jednostavnije onda je juha bogatija i obratno.Ako je hladnije vrijeme koristimo korjenasto i glavičasto povrće i juha ima zadatak da utopljava organizam,a ako je toplo vrijeme koristi se zeleno lisnato povrće i juha ima zadatak da hladi organizam.Ako je juha krem,jelo od povrća treba biti raznovrsno,a ako je juha od miješanog povrća,jelo od povrća treba biti jednostavno.Ako je povrće u juhi usitnjeno onda jelo od povrća treba biti na veće komade i obratno.Ako je juha slana,ostala jela moraju biti umjerenijeg okusa i ne treba ponavljati slani okus.Ako je juha slatka,jela koja slijede trebaju naglašavati druge okuse.Ako je juha od mahunarki onda se mahunarka ne koristi u drugom jelu.Osnovna juha je miso juha.U dnevnom obroku bi trebalo uzimati dvije juhe na dan,tako da je prva juha laganija-rijetka jutarnja juha.Jutarnja juha je juha uopće sa vrlo malo sastojaka,a juha koja se priprema u drugom djelu dana treba biti sa više sastojaka.Povrće u juhi treba biti dobro skuhano tako da se topi u ustima.Jako je važno da u juhi ne bude previše misa tj.da ne bude preslana.Osim količine misa koju stavljamo u juhe,važna je i sama kvaliteta misa.Na tržištu postoji komercijalni miso na kojemu je vršena fermentacija od samo 2 tjedna i ti nisu dobre kvalitete.Tradicionalni miso se dobiva procesom fermentacije od 6mj.do 2god.Kvalitetan miso ima slatko-slani okus.Taj je okus upravo rezultat duge fermentacije,dok se kod kratkotrajne dobije samo slani okus.Koliko god mi željeli koristiti namirnice s ovog područja,miso je namirnica koja se raširila svugdje u svijetu jer ima kvalitete da osim što hrani organizam bogatstvom enzima, bjelančevina,minerala i vitamina on i čisti organizam,što je jako važno pogotovo u gradovima.Postoje interesantna istraživanja koja su povodom misa napravili Japanci.Uzeli su srednju populaciju muškaraca i žena i pratili ih 12god.Jedan dio njih se hranio misom a drugi nije.Oni koji su se hranili misom imali su manje bolesti i to u postocima:
43% manje oboljenja krvnih žila
33% manje karcinoma želuca
19%manje drugih vrsta karcinoma
3,5 puta manje drugih problema sa zdravljem.
Na jednoj populaciji od 250 000 ljudi to su jako vrijedni podaci koji ukazuju da je miso zaista posebna namirnica.miso tako predstavlja vrijedan dio makrobiotičke prehrane i ljudi koji nemaju poteškoća sa zdravljem mogu ga koristiti rjeđe nego bolesni ljudi.Rjeđe se koristi za druge svrhe a češće za miso juhu.dobro fermentirani miso se može prepoznati i po boji.Što mu je boja tamnija to je fermentacija bila duža.Postoje razne vrste misa i prema tome se upotrebljavaju.Mugi-ječmeni miso može se upotrebljavati,zbog svoje lakoće,svaki dan Genmai-rižin miso,koristi se u proljeće i ljeto Kateko-za zimu i jesen jer je najjačiOno što je važno za miso je da se ne pretjeruje u njegovoj količini.Prelaskom na makrobiotiku,često smo skloni promijeniti samo začine i na taj način povlađujemo našim senzorima.Osim misa koriste se i druge začinske trave.Juha je pogodno jelo pogotovo kod djece,jer je to jedan od načina da jedu povrće koje ,dok su mlađa često odbijaju,a u juhi usitnjene i samljevene mogu konzumirati sve vrste povrća.To je jedan od načina kako djecamogu dobiti sve sastojke koji su organizmu neophodni.Osnovne vrste juhe dijele se prema začinima na miso,tamari,ocat,sol;ali ono što je važnije od vrsta juha prema začinima je vrsta juhe prema načinu pripreme.Načinom pripreme iste vrste juhe mijenja se i njeno djelovanje i energija.Kada koristimo temeljce u juhi ispunili smo jedan uvjet zdrave prehrane a to je cjelovitost upotrebe namirnice jer smo iskoristili i nejestivi dio namirnice tj.povrća.

JUHA OD BUNDEVE
U procijeđeni temeljac stavimo na kocke rezanu bundevu i kuhamo dok ne omekša.Ispasiramo i začinimo sa malo soli (da bi se održala boja) i peršinom.Kao napitak može se piti 2x dnevno (ujutro natašte) jer smanjuje potrebu za slatkim.

MISO JUHA
5 šalica temeljca od povrća ili vode
alga wakame, 6 cm
l/2 šalice mrkve narezane na polumjesece
l/2 šalice cvjetače razdvojene na cvjetiće
2 ravne čajne žlice misa
2 jušne žlice nasjeckanog peršina
Operite i namočite wakame. Dok se alga namače, stavite vodu da zakuha i narežite povrće. Narežite alge, stavite u ključalu vodu i kuhajte minutu-dvije. Dodajte narezano povrće, smanjite vatru i kuhajte 7-10 minuta. Uzmite dvije-tri jušne žlice juhe i razmutite miso. Razmućeni miso dodajte u juhu i kuhajte još dvije-tri minute. Dodajte nasjeckani peršin i poslužite.

MISO KREM JUHA OD JEČMA
Položiti povrće u padelu od yin-a prema yangu(luk kockice,celer štapići,mrkva kockice).Na to staviti ječam skuhani i smrvljeni u suribačiju.Malo vode da zakuha,pa dolivat u toku kuhanja po malo četiri puta.Što se duže kuha to je energija jača.Na kraju dodati miso,poklopiti i gotovo.
4/21/2007, 7:01 pm Link to this post Send Email to palcica   Send PM to palcica
 
palcica Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 31
Karma: 0 (+0/-0)
Re: dijeta koja se pokazala vise nego dobra na mom slucaju pa ako nekome moze da koristi...


Posle ovog ispisa sam pocela da drzim dijetu i mislim da moram prekopirati svoj mail cisto da vidite da nije lako i ... ne znam... bilo mi je jako tesko presaltati se.

"Jela sam supice sa povrcem i misom. Prva mi je bila jako gadna i jedva sam je pojela, ali je druga, sa malo prosa, bila vec bolja i lepsa. I jela sam i kompot kako ste rekli. Od jabuka. I pila sam uvece lek kako ste rekli - onaj slano kiselo slani napitak. Jedino caj od maslacka nije prosao kako treba. Odmah sam ga povratila. Probacu opet. Strasno je gadno. Zapravo, toliko sam svega pila, ali to je, eto, druga stvar koju nikako nisam mogla da popijem u zivotu. Ikad. Prva je bio caj od sene a druga caj od maslacka.
I sad moram da vas pitam nesto i sigurno ce vam biti smesno, ali, eto, ima i nas takvih na ovom svetu. Da li se smeju dodavati neki "domaci" zacini u ova jela? Mislim... vegeta, mozda neke kocke za supu dodatno, neke jako aromaticne stvarcice?.. Bilo, bilo sta a da se lazira ukus ove nove kuhinje? Da deluje malo manje strano za mene? Vama ovo sad sigurno zvuci kao svetogrdje, ali, vi ste navikli na sve to. Nadam se da se necete naljutiti sto ovo pitam na ovakav nacin. U svakom slucaju se ja drzim vas i toga sto vi kazete jer mi stvarno deluje kao da tu vec imam nekog pomaka. Problem je zapravo u tome sto nemam apetit uopste. Gladna sam a jedem samo da bi prezivela. Otprilike. Jako mi je cudan ukus svega toga i cak mi je i ... pa ne gadno, ali, ne znam... Ne svidja mi se ukus skoro nicega. Ustvari, jeste mi gadno... Sigurno se tu treba i uhodati u pripremanju hrane. Znam da ako je lek ne mora da bude lepo i da se jednostavno mora tako raditi, ali toliko ljudi makrobioticara... Sto biste vi bili ludi i jeli nesto gadno i odbacili sve ove gresne mesne lepote? Pa jel? Reko' mozda vi znate nesto sto ja ne znam. A ako ne, i iako se ja samo ne snalazim sa takvim ukusima, pomozite mi da ih nekako ususkam i zakamufliram i nateram sebe da pojedem to sa uzitkom. Pomozite mi da vratim apetit...
Ne znam da li sam mozda trebala napraviti neki prelaz blag izmedju starog i novog. Strasno mi nedostaju noz i viljuska he he he. Necu da oplakujem nista...
Svejedno, vasa sam i radim sta vi kazete. I jos jednom izvinite zbog mozda glupih pitanja. A sad ono pravo:
- da li ja smem da jedem obican tost hleb preprzen kao i do sad?
- ove nedelje ne radim, pa mi je to u redu, ali, sledece nedelje cu raditi pa vas samo pitam jel ovo sto ste napisali dovoljno za jelovnik jednog "radnika" ili ide i nesto konkretnije za jelo?
- cokolade za kuvanje?
- soja?
- zacini?"

Kao sto vidite, bio je to shok za mene. I onda mi je teta i odgovorila:

"Što se tiče začina možeš koristiti sve začinske trave( maj. dušica, origano, bosiljak itd)
Umjesto vegete koristi sos od soje ( shoyu ili tamari) i naravno da ćeš to soliti da ti bude dobro. Normalno je da ti je u početku čudno jer je tvoj senzorski aparat( u ustima i nosu) naučio na drugi okus i miris, tj. tvoj je aparat istupljen. U standardnoj prehrani se koristi toliko otrovnih pojačivača ukusa kako bi se roba prodala, jer je profit važniji od ljudi i njihovog zdravlja, tako da ti pojačivači otupljuju senzorski aparat ljudi i sve što nije tako napravljeno je bljutavo. Potrebno je jedno vrijeme da ti se senzorski aparat vrati na normalu i to je kvaka 22. Ponekad tu ljudi odustanu i to je šteta. Pokušaj začinjavati hranu sa začinskim travama pa će ti biti bolje. da sam ti ja tamo i kuham sve bi bilo puno lakše jer ja znam spremiti hranu da ne osjetiš razliku, ali do toga sam došla nakon dugo učenja. OK. Šta je tu je divim ti se na hrabrosti.Nemoj koristiti vegetu ni kocke nego pravo povrće. ako ti je miso juha grozna(što je normalno prvih 5 dana) smanji količinu misa dodaj malo soja sosa i soli.
Postoje i pohane šnicle(seitan ) isvakakve slastice, ali je to ovako teško prenjeti.Ako baš moraš kruh( koji nije dobar za crijeva) pokušaj naći integralni i jako puno žvači. Možeš si pržiti lješnjake i bademe i to grickati. Samo miso juha i kompot je malo.Trebala bi jesti svaki dan i žitaricu i povrće i grahorice kako sam ti opisala, pa i morske alge.Čokolada za kuhanje te neće zatvoriti nego je teška za jetru a ona je zadužena za kontrolu krvarenja.Pokušaj nabaviti koju knjigu pa ćeš više naučiti. Što se tiče čaja od maslačka možda ste ga predugo kuhali. Kod čajeva ti to ide ovako-ako se dugo kuhaju izazivaju povraćanje, a ako se malo kuhaju lječe.soju i sojine proizvode za sada nemoj koristiti jer nisu za tvoje stanje crijeva, osim sosa od soje."
4/21/2007, 7:21 pm Link to this post Send Email to palcica   Send PM to palcica
 
palcica Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 31
Karma: 0 (+0/-0)
Re: dijeta koja se pokazala vise nego dobra na mom slucaju pa ako nekome moze da koristi...


I izvinite ako sam vas udavila i previse se raspisala, ali moram dodati jos ovu sitnicu. Ok je sve ovo sa hranom i tada, u to vreme kad sam pocela sa ovom dijetom, nisam pila lekove cisto zato sto nisam imala terapiju i zapostavila sam lekove par godina unazad i dovela sebe u nezgodnu situaciju. Naime, bez obzira na to da je hrana lek, vi ipak pijte svoje prepisane lekove jer... oni vam nece skoditi, a da slucajno ne naljutitie doktora koji vas leci... Pijte vi ipak lekice za svaki slucaj pa se cujemo
4/21/2007, 7:24 pm Link to this post Send Email to palcica   Send PM to palcica
 
Livija Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator

Posts: 463
Karma: 0 (+3/-3)
Re: dijeta koja se pokazala vise nego dobra na mom slucaju pa ako nekome moze da koristi...


Palčice hvala na trudu.
4/21/2007, 8:38 pm Link to this post Send Email to Livija   Send PM to Livija
 
Ena82 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 28
Karma: 0 (+0/-0)
Re: dijeta koja se pokazala vise nego dobra na mom slucaju pa ako nekome moze da koristi...


Palcice,hvala ti puno,puno.Upravo sam iscitala sve ono sto si napisala i jedan deo mi ne deluje tezak,ima jako finih recepata,a teze ce mi pasti odricanje od sira,jogurta i piletine.Malo se i plasim mahunarki jer mi je lekar rekao da ih ne smem jesti kada mi je dijagnostifikovan kolitis.Plasim se kako ce to moje tjelo podneti.u svakom slucaju od sutra prikupljam namjernic i pocecu pa koliko izdrzim.Obavjesticu te o ishodu.razumela sam da vise nemas kolitis.Jesi li u remisiji ili....Puno puno pozdraa...
4/22/2007, 12:46 pm Link to this post Send Email to Ena82   Send PM to Ena82
 
Sani Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Moderator

Posts: 601
Karma: 8 (+11/-3)
Re: dijeta koja se pokazala vise nego dobra na mom slucaju pa ako nekome moze da koristi...


Livija mislim da bi ovaj topic trebalo prebaciti u Dijete i prehrana? Ako se slažeš.

---
wc je najstrašnije mjesto na svijetu - tamo su se i najhrabriji usrali
4/23/2007, 8:58 pm Link to this post Send Email to Sani   Send PM to Sani
 
Page:  1  2 

You are not logged in (login)