Runboard.com
You're welcome.

runboard.com       Sign up (learn about it) | Sign in (lost password?)

Page:  1  2  3  4 ... 8  9  10 

 
LanaN Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 119
Karma: 1 (+1/-0)
Re: operacija debelog crijeva


aha, misliš na jahača - to nije dren... on se zapravo podvuče ispod crijeva (tj. crijevo "sjedi" na njemu), kako bi se spriječilo da se ono počne vraćati natrag u utrobu, ali jahača ti kirurg skine već nakon par tjedana, mjesec dana nakon operacije, znači pri prvoj kontroli. svakako mu to napomeni. a jahač inače može klizati lijevo-desno, tako da ga možeš oprezno namjestiti kada osjetiš da ti smeta.

ali sad mi više nije jasno je li ti taj jahač oštetio samu stomu ili kožu oko stome? i jedno i drugo u biti vrlo brzo zacjeljuje, koža u roku 24 sata a stoma i mnogo brže, samo što kožu oko stome treba dobro zaštititi da na iritirano mjesto ne dođe stolica

što se tiče drugog pitanja, ne znam na koji spoj misliš - onaj gdje je tanko crijevo spojeno na analni mišić, ili onaj gdje je crijevo bilo otvoreno kako bi se izvela ileostoma, a koji se zatvara pri drugoj operaciji? ni na jednom od ta dva mjesta kod mene nije bilo gnojenja niti infekcije. inače, do infekcije zna doći ako kirurg ne odstrani cijelo debelo crijevo, nego ostavi dio rektuma pa na njega spoji tanko crijevo. naime, dok god imaš makar i samo pola centimetra debelog crijeva, a bolovala si od ulceroznog kolitisa, postoji velika mogućnost da se kolitis aktivira čak i na tom najmanjem dijelu kolona. zato se kod kolitisa, ako se već pristupa operaciji debelog crijeva, prakticira totalna kolektomija, a nikako parcijalna.

Last edited by LanaN, 4/26/2009, 6:46 pm
4/26/2009, 6:39 pm Link to this post Send Email to LanaN   Send PM to LanaN
 
lamia3 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 18
Karma: 0 (+0/-0)
Re: operacija debelog crijeva


meni su skinuli jahača osmi dan nakon operacije, jer mi je ošetito kožu oko stome...

da, mislim na spoj gdje je tanko crijevo spojeno na analni mišić...pa mi se to ognojilo...al ide na bolje...

puno hvala na pomoći!!
4/27/2009, 10:09 am Link to this post Send Email to lamia3   Send PM to lamia3
 
LanaN Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 119
Karma: 1 (+1/-0)
Re: operacija debelog crijeva


ako su ti već odstranili jahač, onda još bolje, samo pazi da zaštitiš taj oštećeni dio kože od stolice, jer ne znam koji bi bio drugi razlog što ta ranica ne zacjeljuje

a što se tiče ovog gnojenja na spoju, drago mi je da ti je bolje. jesu li ti rekli što je uzrok tome i kakve su ti lijekove davali? kako je to točno izgledalo, tj. jesi li imala temperaturu, bolove u tom dijelu, je li taj dio izgledao upaljen?
4/27/2009, 1:06 pm Link to this post Send Email to LanaN   Send PM to LanaN
 
lamia3 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 18
Karma: 0 (+0/-0)
Re: operacija debelog crijeva


na prvom pregledu poslije operacije, kada me kirurg pregledao rekao je da mi se to ognojilo, ali da se to događa, kao ništa strašno...
zatim, nakon par dana dobila sam temperaturu (do 37.7), koja je stalno oscilirala, te jake bolove u trbuhu, grčevite, te mi na hitnoj rekli da je to upala j-poucha(paučitis)...
dobila sam dva antibiotika i u roku dva dana temperatura se povukla, kao i bolovi...
samo je još to ognojeno, ali kao ide na bolje...jer sada taj gnoj sam izlazi pomalo...
kirurg mi je spomenuo da ću najvjerojatnije obaviti neki pregled(pod narkozom) da vide kako to sve izgleda i dal će trebati drenirati...
čitala sam da si ti bila na pouchografiji, pa mislim da je to vjerojatno taj pregled...
jesu li ti radili također pod narkozom?
4/27/2009, 3:26 pm Link to this post Send Email to lamia3   Send PM to lamia3
 
LanaN Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 119
Karma: 1 (+1/-0)
Re: operacija debelog crijeva


ma, glavno da ide na bolje... a što se tiče pojave pouchitisa odmah nakon operacije, je li moguće da ti je stolica dospjela u pouch, a kako ti je to sve bilo još svježe nakon operacije, inficiralo se? meni se dvaput dogodilo da mi je, još dok sam imala stomu, stolica procurila u pouch. s obzirom da je stoma bipolarna, to je moguće: mala količina stolice se, umjesto u vrećicu, prelila iz jednog izlaza stome u drugi i tako dospjela u pouch... ali to se dogodilo 4-5 mjeseci nakon operacije i nije mi izazvalo nikakvu upalu.

na pouchografiji sam bila dvaput i pregled je bio bez narkoze, nije bolio niti je bio neugodan. kroz anus se plitko uvede cjevčica i kroz nju se pušta kontrast koji puni pouch, a onda se to snima rentgenom. tako se vidi u kakvom je stanju pouch, kolika mu je zapremina, ima li curenja na anus, odnosno jesi li kontinentna i sl. tekućina iz poucha prazni se preko stome u vrećicu, a pregled traje desetak minuta.

ne znam je li to taj pregled na koji ti ideš, jer ja nisam imala upalu, već su željeli provjeriti jesam li spremna za zatvaranje ileostome. s obzirom da je kod tebe riječ o upali, možda će ti raditi endoskopski pregled poucha - s onom sondom koja ima kameru koja prenosi sliku na monitor, kao kod kolonoskopije - pa će ti zbog toga dati i narkozu da ti, s obzirom na upalu, pregled ne bude bolan i neugodan.

inače, meni je kirurg savjetovao da svakako pijem probiotike nakon zatvaranja ileostome, jer su važni za prevenciju upale poucha, pa to i činim, zlu ne trebalo emoticon... s obzirom da ti imaš stomu pa ti za sada ono što pojedeš ne odlazi u pouch, ne znam postoje li možda neki preparati koji sadrže probiotičke bakterije, a koji bi se mogli primjenjivati analno, kao klizme ili čepići. najbolje da pitaš svog kirurga ili gastroenterologa.

Last edited by LanaN, 4/27/2009, 5:22 pm
4/27/2009, 5:12 pm Link to this post Send Email to LanaN   Send PM to LanaN
 
lamia3 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 18
Karma: 0 (+0/-0)
Re: operacija debelog crijeva


puno hvalana odgovorima i pomoći!!

evo još samo nekoliko pitanjca...ako nije problem...sad sam sva u tome, pa me sve zanima, da se znam pripremiti, heh...

nakon operacije zatvaranja ileostome, jesi li imala dren, kateter i sve kao nakon prve operacije?
jesu li jaki bolovi kasnije?
i, jesi li bila na intezivnoj ili odmah na odjelu?
4/29/2009, 8:31 am Link to this post Send Email to lamia3   Send PM to lamia3
 
LanaN Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 119
Karma: 1 (+1/-0)
Re: operacija debelog crijeva


nakon zatvaranja ileostome nisam imala nikakve drenove, niti urinarni kateter. samo ti stave nazogastričnu sondu, ali i to ti skinu sljedeći dan... infuziju naravno primaš cijelo vrijeme, bar još 4-5 dana nakon operacije, cca 2-3 l dnevno.

operacija je jednostavna i kratka, a rez je mali i nalazi se na mjestu gdje je bila stoma, dakle to mjesto samo još malo uzdužno zarežu da bi mogli lakše izvesti operaciju.

ne ideš na intenzivnu, nego te odmah vraćaju u sobu na odjel. kad se probudiš, dosta jako boli, ali dobiješ sredstvo protiv bolova pa nije tako strašno.

uglavnom, već sutradan nakon operacije znatno manje boli (iako je bol još uvijek umjereno jaka), skidaju ti elastične zavoje s nogu i ustaješ, hodaš, ideš do toaleta itd.

crijeva prorade isti dan kada si operirana. ako je kontinencija normalna, ništa neće procuriti van. donesu ti noćnu posudu - što zahtijeva prilične akrobacije u krevetu emoticon - ili dovuku "princezu", što opet znači da moraš nakratko ustati. ja sam osjetila da crijeva rade i da se pouch puni tek kasno popodne (operirana sam rano ujutro, a probudila sam se oko podneva), ali sam bez problema mogla odgađati stolicu do večeri, jer mi nije bilo sila. navečer sam imala 2 tekuće stolice u razmaku od 2 sata i to je bilo to. spavala sam dobro, osim kada bi me počelo jače boljeti, pa bih se probudila i tražila injekciju protiv bolova.

sutradan ti skinu sondu i one elastične zavoje kojima ti omotaju noge prije operacije, nastave ti davati infuziju... sljedeći dan ti počnu davati čaj i juhu, i tako još par dana, a negdje 5. dan počneš dobivati čvrstu hranu (kekse, kruh, rižu). zatim malo-pomalo uvode i druge stvari iz standardne dijete za kolitis. važno je da uzimaš dosta tekućine, oko 2-2,5 l dnevno.

dok sam bila na tekućoj hrani, imala sam 5-6 uglavnom tekućih stolica dnevno (bez osjećaja hitnosti, nije bilo upale), a kada sam počela jesti čvrstu hranu broj se ustalio na 3-4 kašaste stolice dnevno.

prvih dana nakon operacije možda ćeš malo češće i teže mokriti, ali i to se kroz par dana normalizira.

Last edited by LanaN, 4/29/2009, 12:21 pm
4/29/2009, 12:10 pm Link to this post Send Email to LanaN   Send PM to LanaN
 
Sani Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Moderator

Posts: 601
Karma: 8 (+11/-3)
Re: operacija debelog crijeva


Samo bih napomenula da svi detalji koje spominješ se razlikuju od bolnice do bolnice... također i svakog pojedinog pacijenta (kada kome prorade crijeva, koliko boli itd) općenito govoreći kod operacija crijeva...
Meni nikad nisu omotavali noge nikakvim elastičnim zavojima prije operacije, a imala sam tri, niti sam to vidjela kod koga... iskreno, prvi put čujem za to...
Zato samo pišite iskustva...

---
wc je najstrašnije mjesto na svijetu - tamo su se i najhrabriji usrali
4/29/2009, 3:50 pm Link to this post Send Email to Sani   Send PM to Sani
 
Mister No Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 98
Karma: 1 (+2/-1)
Re: operacija debelog crijeva


heh samo osvrt na te elastične zavoje,imao sam prilike vidjet da su nužni za cirkulaciju,vezano uz narkozu, ponekad ih drže par dana,ili zavoje ili nešto nalik hulahopkama čarape
5/2/2009, 8:51 am Link to this post Send Email to Mister No   Send PM to Mister No
 
lamia3 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 18
Karma: 0 (+0/-0)
Re: operacija debelog crijeva


da, valjda su važni zbog cirkulacije...
a meni su ih skinuli još na stolu, odmah kad je završila operacija...
jer kad sam se probudila, nije ih bilo, heh...
5/2/2009, 12:12 pm Link to this post Send Email to lamia3   Send PM to lamia3
 
Page:  1  2  3  4 ... 8  9  10 

You are not logged in (login)