Runboard.com
You're welcome.

runboard.com       Sign up (learn about it) | Sign in (lost password?)

 
crvena29 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 15
Karma: 0 (+0/-0)
trudnoća, porod i dojenje s Crohnovom i tabletama


pozdrav svima!
javljam se nakon trudnoće pod salofalkom i imuranom, poroda i sad dojenja.
uklonjeno mi je operacijom 50 cm tankog crijeva 2 godine prije ovog poroda. i sad, 10 dana nakon poroda, imam već par dana grčeve i proljev. ne prečesto-3-5x dnevno , ali dovoljno da se zapitam da li je to rezultat napora kod poroda/ reakcija ili pojava simptoma bolesti.

hvala za svaki komentar....
7/21/2009, 1:09 pm Link to this post Send Email to crvena29   Send PM to crvena29
 
Sani Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Moderator

Posts: 601
Karma: 8 (+11/-3)
Re: trudnoća, porod i dojenje s Crohnovom i tabletama


Pozdrav!
Mislim da je to sve individualno, postoji postotak pacijentica kojima je u trudnoći dobro, ali nakon poroda bolest se pogorša. Može biti prolazno, par tjedana ili 2-3 mjeseca, tako sam čula... nadam se da će i kod tebe brzo proći i da nećeš trebati mijenjati terapiju ili nešto slično.
Hvala što si se javila. Svaki detalj, koliko si uzimala lijekova i kada, kako je protekla trudnoća i sam porod itd. dobro bi došla informacija drugim ženama koje čitaju.
Btw jesi iz Zagreba, gdje se liječiš?---
wc je najstrašnije mjesto na svijetu - tamo su se i najhrabriji usrali
7/21/2009, 2:41 pm Link to this post Send Email to Sani   Send PM to Sani
 
crvena29 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 15
Karma: 0 (+0/-0)
Re: trudnoća, porod i dojenje s Crohnovom i tabletama


iz zagreba sam,liječim se u vinogradskoj i zadovoljna sam doktorom i liječenjem.
inače, prije i tijekom trudnoće sam pila salofalk 2* 500 mg,te imuran 2*50 mg do 5-og mjeseca trudnoće, kad je doktor smanjio imuran na 1*50 mg. uspjela sam trudnoću do kraja iznijeti sa smanjenom dozom imurana. iako je prema zavodu za farmakologiju plod bio ugrožen zbog navedenih lijekova( imuran), s bebicom je sve ok. od pretraga u trudnoći ja nisam htjela raditi double i triple test, jer sam bila uvjerena da je s bebom sve ok, a i da nije, iznijela bih trudnoću do kraja.radila sam jedino anomally scan, na 3 d i 4 d UZV-u, nalaz je bio uredan, te prema ginekologu nije bilo potrebe za amniocintezom ili nekom drugom pretragom. sad i dalje pijem salofalk 2*500 mg, te imuran 50 mg .vezano za dojenje i salofalk i imuran, prema zavodu za farmakologiju dojenje se ne preporuča niti s jednim od lijekova. u bolnici nakon poroda pedijatrica mi je preporučila da ne dojim s imuranom, dok sa salofalkom mogu. no, s komentarima koje sam našla na internetu, te prema savjetu gastroenterologa i neonataloga, odlučila sam dojiti.
eto, ima puno proturječnih informacija, teško je odlučiti što i kako. neki doktori se često povode za zastarjelim uputama i zato je važno biti u toku. meni je dojenje bilo jako važno i nisam htjela samo tako od njega odustati.
što se tiče trudnoće, išla sam na yoga vježbe za trudnice, sponzorirani antistresni program koji je uključivao refleksologiju, akupresuru i energetski tretman,i nešto od topga je pomogli, jer je trudnoća prošla super, noge mi nisu oticale, jela sam sve i ništa mi nije smetalo, a smanjila sam dozu lijeka, porod je sveukupno trajao 3 staa i to od početka pravih trudova, pucanja vodenjaka pa do odlaska u bolnicu, poroda, izgona posteljice i šivanja. oporavak nakon poroda je isto super-prošlo je 16 dana od poroda, već mogu sjediti kako spada, nisam jako umorna. jedino su me ti grčevi i stolice zabrinuli, ali mi se čini da je to posljedica poroda.
ja sam svoju bolest shvatila ozbiljno na početku, i trudila se popraviti stvari na svim poljima na koje ja mogu utjecati. pazila sam na prehranu, počela vježbati, krenula na psihoterapiju, trudim se ne biti u grču, uživati u svakom danu, manje se živcirati.... mislim da mi sve to skupa pomaže.
ali se svejedno svaki put kad me zašarafi u crijevima prepadnem...
7/27/2009, 3:59 pm Link to this post Send Email to crvena29   Send PM to crvena29
 
You are not logged in (login)