Runboard.com
You're welcome.

runboard.com       Sign up (learn about it) | Sign in (lost password?)


Page:  1  2  3 

 
LanaN Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 119
Karma: 1 (+1/-0)
Re: ileostoma


pri odstranjenju rektuma ne odstranjuje se mišić - on nije sastavni dio debelog crijeva, već kao analni sfinkter služi za kontrolu stezanja i opuštanja anusa. dakle, taj mišić funkcionira neovisno o debelom crijevu, odnosno rektumu, pa jednako dobro radi svoj "posao" i ako je na njega spojeno tanko crijevo. jedini problem koji se može javiti s tim mišićem jest njegova oslabljenost uslijed prevelikog naprezanja ili prolapsa, koja za posljedicu najčešće ima inkontinenciju (jaču ili slabiju), no njegova funkcija se može ponovno normalizirati pomoću vježbi nakon operacije crijeva, tako da onda nema ni inkontinencije.

kod ulceroznog kolitisa, koliko je meni poznato, obično se zbog opreza odstranjuje cijelo debelo crijevo (dakle i rektum), jer se u tom slučaju bolest više nema gdje aktivirati. neki kirurzi ostave rektum ukoliko nije jako oštećen i ukoliko se može zaliječiti, no to kod kolitisa dugoročno bapš i nije najpametnija odluka jer uvijek postoji rizik da se UC ponovno aktivira na rektumu, pa se zato i pribjegava totalnoj kolektomiji (odstranjenju cijelog debelog crijeva uključujući i rektum). tada se od tankog crijeva formira j-pouch (spremnik za stolicu koji služi kao nadomjestak za rektum) i nakon oporavka pacijentu se zatvara privremena ileostoma, a j-pouch se pušta u funkciju.

problem kod kolitisa je u tome što je, u slučaju da pacijentu ostave rektum a na njemu se ponovno pojavi kolitis, vrlo teško ići na opciju njegovog naknadnog uklanjanja, jer je završni dio tankog crijeva koji je povezan s rektumom, u slučaju naknadnog uklanjanja rektuma prekratak da bi se od njega mogao naknadno formirati j-pouch. zato se, u slučaju da se na rektumu nakon zatvaranja ileostome ponovno jako aktivira kolitis i pacijent ne može normalno funkcionirati, rektum mora odstraniti, a anus se potpuno zašiva i ponovno se postavlja ileostoma, ali ovaj put trajna. ako se rektum uopće ne oporavi niti dok pacijent ima privremenu ileostomu, onda se ileostoma niti ne zatvara a rektum se niti ne pokušava vratiti u funkciju, već se ileostoma smatra trajnim rješenjem.

kod crohnove bolesti je ta dilema - rektum ili j-pouch - drugačije vrste, jer se crohn može aktivirati i na tankom i na debelom crijevu, pa je rizik podjednak. no kako je crohn najčešći na tankom crijevu, ili ga najviše zahvaća, kirurzi radije biraju opciju ostavljanja rektuma i nastoje ga zaliječiti (ukoliko je upaljen) dok pacijent ima stomu. ukoliko se rektum oporavi, stoma se može zatvoriti i rektum se pušta u funkciju.

kod chronaša formiranje j-poucha najčešće nije dobro rješenje upravo zato što se j-pouch formira od tankog crijeva, a ono je kod chronaša redovito najviše zahvaćeno bolešću i mala je vjerojatnost da bi j-pouch dobro funkcionirao.

možda sve skupa zvuči komplicirano, no zapravo je vrlo logično s obzirom na razlike CB-a i UC-a.

Last edited by LanaN, 3/10/2010, 12:20 pm
3/10/2010, 12:04 pm Link to this post Send Email to LanaN   Send PM to LanaN
 
drvena Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 95
Karma: -1 (+0/-1)
Re: ileostoma


Hm... Bum pitala doktoricu sad kad idem na kontrolu al ona je meni zadnji put rekla da moram prvo izlječiti rektum da bi ga onda odstranili. Nisam onda a trbala sam pitati koji vrag ga uopče moram liječit da bi ga onda zalječenog odrezali i koji vrag ga onda odma ne odrežu. NIš bum se podrobnije raspitala sad na sljedećoj kontroli...
3/10/2010, 3:39 pm Link to this post Send Email to drvena   Send PM to drvena
 
deborah5 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 13
Karma: 0 (+0/-0)
Re: ileostoma


hvala Lana, bas odlicno objasnjeno, to u biti znaci kad imas Chron da je ileostoma forever
3/11/2010, 1:11 am Link to this post Send Email to deborah5   Send PM to deborah5
 
LanaN Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 119
Karma: 1 (+1/-0)
Re: ileostoma


@ deborah5

u pravu si, stvarno nema smisla najprije liječiti rektum da bi ti ga nakon toga odstranili. na tu opciju (liječenja, točnije zalječenja) se ide ako rektum nije jako oštećen i ako ga namjeravaju ostaviti, a ne odstraniti.

što se tiče crohna i stome, nisam napisala da je kod njih stoma obvezatno trajna, nego jedino ako se rektum ne može zaliječiti, jer onda nema ni spajanja. za njih uglavnom j-pouch uopće ne dolazi u obzir kao opcija, jer im bolest najčešće oštećuje upravo tanko crijevo, bez kojeg se j-pouch ne može izvesti. dakle, ako je nekom crohnašu pri operaciji kirurg ostavio rektum i napravio privremenu stomu, to znači da je procijenio da postoji mogućnost zatvaranja stome nakon oporavka, a osobito ako rektum nije nimalo ili je vrlo malo zahvaćen i može se liječiti dok pacijent ima stomu.

Last edited by LanaN, 3/11/2010, 11:26 am
3/11/2010, 11:22 am Link to this post Send Email to LanaN   Send PM to LanaN
 
drvena Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 95
Karma: -1 (+0/-1)
Re: ileostoma


eto ovaj put sam malo podrobnije pitala. Ispostavilo se da sam dobro shvatila. Dakle moram prvo skroz izlječit rektum a onda mi ga odstranjuju a liječit se mora kako se upala ne bi proširila na okolno tkivo. Veli da bez toga nema smisla radit uopce pouch jer da nema šanse da operacija uspije. eto tak je to emoticon
3/20/2010, 5:58 pm Link to this post Send Email to drvena   Send PM to drvena
 
LanaN Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 119
Karma: 1 (+1/-0)
Re: ileostoma


@ drvena

nije mi jasno zašto ti nisu odstranili rektum odmah pri prvoj operaciji i odmah formirali pouch, jer tako bi bili sve riješili odjednom emoticon tako bi nakon oporavka išla samo još na jednu operaciju (zatvaranje ileostome i spajanje poucha), a ovako moraš na još dvije... dakle, da su sve napravili u jednom potezu, sada se uopće ne bi morala gnjaviti s liječenjem rektuma - jer ga ne bi ni bilo... ne znam, možda griješim, ali već od prije imam dojam da ti gastroenterolozi i abdominalni kirurzi na rebru nisu baš tako kvalitetni kao što se reklamiraju, iako ta bolnica ima status referalnog centra za liječenje kroničnih upalnih bolesti crijeva.

nemoj me krivo shvatiti, ovo nema veze s tobom niti si ti na to mogla utjecati, već mislim da to više ima veze s vještinom kirurga da primijeni u praksi teorijsko znanje koje posjeduje.

zbunilo me to što si u jednoj prijašnjoj poruci bila napisala da su ti ostavili rektum, pa sam pretpostavila da čekaju da ti ga zaliječe kako bi ti na njega mogli spojiti tanko crijevo nakon zatvaranja stome... to bi onda bila ileorektalna anastomoza. no ipak to mi je bilo čudno, jer znam da se takvo rješenje kod kolitičara ne izvodi upravo zbog rizika od ponovnog aktiviranja kolitisa na rektumu, već se radi totalna kolektomija, mukozektomija, formira se j-pouch (ileoanalna anastomoza) i ileostoma, a nakon oporavka se ide na zatvaranje ileostome i aktiviranje j-poucha.

no kako god bilo, u dva ili u tri koraka, glavno je da će ti na kraju problem kolitisa biti riješen. jedino mi je bilo čudno zašto te kirurzi izlažu većem broju operacija kada su isti cilj mogli postići mnogo jednostavnije i efikasnije. u svakom slučaju, ti se samo hrabro drži emoticon

Last edited by LanaN, 3/21/2010, 4:57 pm
3/21/2010, 4:41 pm Link to this post Send Email to LanaN   Send PM to LanaN
 
Page:  1  2  3 

You are not logged in (login)