Runboard.com
You're welcome.

runboard.com       Sign up (learn about it) | Sign in (lost password?)

Page:  1  2  3 

 
Bebuli Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 87
Karma: 0 (+0/-0)
Re: Operacija ili ne ??


Evo ovako,imas dosta slicne simptome kao i ja pa cu ti reci kako je kod mene sve to [sign in to see URL] sam imao perianalnu fistulu i jednom sam je operirao i nikad necu zaboraviti kroz koje sam muke poslije prolazio,pa setoni pa nema sta mi nisu dole radili dok mi nije izbilo na jos jednom mjestu i onda sam se odlucio na [sign in to see URL] sam dobio?
Po primanju prve doze odmah sam osjetio poboljsanje i nakon 2 doze doslo je do zatvaranja fistule,opcenito mi se popravilo stanje i sto se tice samih upala na [sign in to see URL] sad u svemu tome sto nije bilo dobro jeste da sam kao nuspojavu dobio infekciju TBc,mozda malo i mojom ne paznjom,dobio sam jednu obicnu prehladu i malo sam odugovlacio odlazak u bolnicu da bi mi preslo u jacu upalu pluca i na kraju dobijem vodu [sign in to see URL] u [sign in to see URL] to su mi rijesili kroz nekih mjesec dana i sad sam cist od fistula.
Ako mene pitas ja bih isao na remicade,bojim se da ces uzalud muku muciti s tim [sign in to see URL] nuspojava i nije bila toliko strasna,tbc se danas uspjesno lijeci.

---
"Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe."
1/14/2010, 12:39 am Link to this post Send Email to Bebuli   Send PM to Bebuli
 
Goonies goran Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 12
Karma: 0 (+0/-0)
Re: Operacija ili ne ??


quote:

Sani wrote:

Gorane, nisi napisao odakle si i kod kog se liječiš, u kojoj bolnici?
Teško je izvoditi nekakve zaključke i davati savjete kad se nema uvid u kompletnu situaciju... komplikacije poput fistula su stvarno gadne i znam da ti nije lako, a pogotovo odlučiti se ponovno trpjeti sve u vezi operacije... s druge strane svaka terapija ima i nuspojave, pa tako i biološka (Humira), uvijek se treba odvagnuti što je najbolja opcija za svakog pacijenta ponaosob i za njegovo trenutačno zdravstveno stanje. Ako tvom prijatelju nije bilo dobro na Humiri, ne znači da će tako biti i tebi.
Ja znam puno ljudi kojima je pomogla i nemaju nikakvih nuspojava.
Ako ne dobiješ odgovore na svoja pitanja od doktorice (gastroenterologa) koja te vodi, uvijek možeš potražiti drugo mišljenje.
E da, a što se tiče Imurana, mislim da je 50 mg premala doza za tebe (koliko imaš kg?) i da niti ne može dati željeni efekt.Liječim se u KBC Rijeka,imam 36 godina i 55 kg. bolujem od Crohna 11 [sign in to see URL] terapiji Imurana sam zadnjih 9 [sign in to see URL] sam razumio gastroenterologa trebam se skinuti sa Imurana jer sam več predugo na njemu.U prosincu [sign in to see URL] dobivam teški oblik vodenenih kozica (nisam ih dobio kao dijete).Prebačen sam u KBC Rijeka u teškom stanju sa jakom upalom pluć[sign in to see URL] smatraju da je do toga došlo zbog smanjenja imuniteta dugotrajnim uzimanjem Imurana.
1/14/2010, 12:43 pm Link to this post Send Email to Goonies goran   Send PM to Goonies goran
 
Sani Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Moderator
Global user

Posts: 601
Karma: 8 (+11/-3)
Re: Operacija ili ne ??


Jesi predugo na Imuranu ali mi nije jasno kako ti je baš mogao pomagati u dozi od 50 mg ako si ga cijelo vrijeme uzimao tako, hm...
Liječiš li se kod dr. Sinčić? Za nju sam čula sve najbolje. Ako imaš mogućnost doći do Zagreba, svakako bih ti preporučila da tražiš drugo mišljenje, kako gastroenterologa, tako i kirurga. Sad ti je bitniji kirurg koliko se čini, ali mi smo uglavnom takvi pacijenti čije stanje zahtijeva užu suradnju i gastrića i kirurga.

---
wc je najstrašnije mjesto na svijetu - tamo su se i najhrabriji usrali
1/14/2010, 12:57 pm Link to this post Send Email to Sani   Send PM to Sani
 
sslaven Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 15
Karma: 0 (+0/-0)
Re: Operacija ili ne ??


Ja isto imam fistule i dobivam [sign in to see URL] mi je bolje i vjerovatno ću izvaditi uskoro setone. Nemam nuspojava osim nešto lošije krvne slike ali mislim da je to posljedica [sign in to see URL] znam zašto ti to nisu ponudili,jedino možda zbog [sign in to see URL] da troškove lijeka snose HZZO i bolnica zajedno. Općenito sam čuo da se drugima zatvaraju fistule pa se i ja tome nadam.
1/14/2010, 1:00 pm Link to this post Send Email to sslaven   Send PM to sslaven
 
Goonies goran Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 12
Karma: 0 (+0/-0)
Re: Operacija ili ne ??


quote:

CreedB wrote:

I Remicade i Humira bi trebali pomoci u zatvaranju fistula, dapace, trebali bi biti prvi izbor PRIJE operacije jer se ponekad zahvaljujuci njima fistule zatvore u potpunosti same od sebe. Ovo nije rezultat nikvog "pametnog" djelovanja lijeka nego je stvar u tome da Remicade i Humira, kad djeluju, imaju tako povoljan efekt na zacijeljivanje crijeva da se cesto unutrasnji otvor fistule zatvori sam od sebe i to onda dovede do toga da se fistula polako zacijeli iznutra prema van jer se vise ne puni s fekalnim materijalom. Nazalost, to znaci da se cesto moze pojaviti i apsces (kad vanjski otvor fistule zacijeli prije nego sto je potpuno sterilna) pa je to mozda razlog zasto tvoj lijecnik zeli prvo rijesiti fistule ako moze. Svakako je bolje upoznat sa stvarnim stanjem nego mi.

Sto se tice ove operacije koju si vec imao, ako si dobro opisao onda to zapravo i nije "prava" operacija nego su ti vjerojatno samo ociscene fistule, dreniran eventualni apsces i stavljeni setoni koji iako minimalno invazivni nisu pretjerano ucinkoviti a i sam si vidio da su jako bolni.

Inace ako se radi o perianalnim fistulama koje nisu previsoko (znaci ne prelaze analni misic) onda je daleko najbolja operacija za rjesavanje toga fistulotomija ili fistulektomija. U oba slucaja se fistula potpuno razreze odn. otvori, tako da zapravo ostaje samo kanal otvoreni kanal umjesto "rupe" kroz tkivo. Rana se detaljno ocisti, u slucaju fistulektomije izreze se i prijasnji fistulozni "kanal" odnosno ostruze promijenjeno tkivo puno granulocita koje se stvori oko fistule i zatim se dopusti da rana zaraste prirodno, ali s tim da se jako pazi da zarasta iznutra prema van. U tu svrhu se par tjedana rana mora "puniti" s gazom jer ce se inace koza puno brze spojiti i zarasti nego unutrasnje tkivo sto bi u konacnici rezultiralo samo jos jednom fistulom. To punjenje s gazom je prilicno bolno, ali apsolutno kljucno i tu mnogi naprave pogresku jer ne mogu trpiti konstantne bolove od gaze dok rana zarasta pa ju ne stavljaju i onda cesto cijela operacija nema smisla. Medjutim, ako se operacija napravi pravilno i ako je postoperativna njega rane kakva treba biti onda se fistule rjesavaju u preko 90% slucajeva. Treba reci i da nakon te operacije (kao uostalom i svake druge gdje se reze oko analnog otvora) moze doci do odredjenog stupnja inkontinencije, iako je u najvecem broju slucajeva rijec samo o nehoticnom pustanju vjetrova emoticon

Uglavnom, jako je vazno da fistule rijesis cim prije jer iako sada mozda nemas vecih problema one jako negativno utjecu na cijelu analnu regiju, odrzavaju stalno stanje upale i oslabljuju analni misic. Moja preporuka je da nadjes dobrog kirurga proktologa i vidis sto ce ti preporuciti. Gastroenterolozi jednostavno nemaju na raspolaganju puno lijekova s kojima bi se mogli boriti protiv fistula, a i oni koje imaju nisu bas ucinkoviti. S druge strane, dobar kirurg ce ti cijelu stvar moci rijesiti u mjesec dana ukljucujuci postoperativni oporavak, s odlicnim rezultatima i minimalnom sansom da se ista fistula ponovi.Radi što boljeg uvida dostavljam Vam otpusno pismo sa operacije fistula:

Dg: [sign in to see URL] (K 50)
    Status post incisionem abscessus
    ischiorectalis a.m. II (K 61.2)

Op: [sign in to see URL]. / 2021 /54910 / 22,56
    Excisio fistulae. Sutura seton.

Kod bolesnika koji boluje od Crohnove bolesti učinjena je u maju [sign in to see URL]. incizija
ishiorektalnog [sign in to see URL] što je formirana
perianalna fistula indicirano je operacijsko liječ[sign in to see URL] provedene prijeoperacijske pripreme izvršena je ekscizija fistule uz postavljanje seton š[sign in to see URL] poslijeoperacijski tijek je [sign in to see URL]štamo ga na kućnu njegu uz preporuku obavljanja kupki u blagoj otopini Hipermangana 2x [sign in to see URL] dosadašnju terapiju Imuran 50 mg.,Efloran 2x250 [sign in to see URL] je redovito previjanje u kirurškoj [sign in to see URL] na odjelu digestivne kirurgije prema dogovoru za dva tjedna.
1/14/2010, 1:11 pm Link to this post Send Email to Goonies goran   Send PM to Goonies goran
 
Goonies goran Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 12
Karma: 0 (+0/-0)
Re: Operacija ili ne ??


quote:

Sani wrote:

Jesi predugo na Imuranu ali mi nije jasno kako ti je baš mogao pomagati u dozi od 50 mg ako si ga cijelo vrijeme uzimao tako, hm...
Liječiš li se kod dr. Sinčić? Za nju sam čula sve najbolje. Ako imaš mogućnost doći do Zagreba, svakako bih ti preporučila da tražiš drugo mišljenje, kako gastroenterologa, tako i kirurga. Sad ti je bitniji kirurg koliko se čini, ali mi smo uglavnom takvi pacijenti čije stanje zahtijeva užu suradnju i gastrića i kirurga.Liječim se kod [sign in to see URL]čić i smatram da je vrhunski gastroenterolog.Što se tiće samog Imurana na dozi od 50 mg. sam zadnjih godinu [sign in to see URL]šnja doza je bila 2x50 mg.
1/14/2010, 1:19 pm Link to this post Send Email to Goonies goran   Send PM to Goonies goran
 
sslaven Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 15
Karma: 0 (+0/-0)
Re: Operacija ili ne ??


Ako tražiš kirurga ja sam bio kod [sign in to see URL] Kovačevića u Vinogradskoj(sestre milosrdnice).Meni je stavio setone i nije mi bio loš.Radi srijedom u koloproktološkoj [sign in to see URL] ga je preporučio moj gastrić Dr.
Borzan iz Osijeka.
1/14/2010, 1:41 pm Link to this post Send Email to sslaven   Send PM to sslaven
 
Goonies goran Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 12
Karma: 0 (+0/-0)
Re: Operacija ili ne ??


quote:

sslaven wrote:

Ako tražiš kirurga ja sam bio kod [sign in to see URL] Kovačevića u Vinogradskoj(sestre milosrdnice).Meni je stavio setone i nije mi bio loš.Radi srijedom u koloproktološkoj [sign in to see URL] ga je preporučio moj gastrić Dr.
Borzan iz Osijeka.Drago mi je da se dobro oporavljaš poslije operacije i da ti Remicade koristi.Što se tiće kirurga ja ću poći kod dr. Baćića u KBC Rijeka.Čuo sam da je dobar kirurg.
1/14/2010, 1:52 pm Link to this post Send Email to Goonies goran   Send PM to Goonies goran
 
sslaven Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 15
Karma: 0 (+0/-0)
Re: Operacija ili ne ??


Ma ja i nisam "baš" [sign in to see URL]. Kovačević mi je ugradio setone u fistulacione otvore da se sekret može cijediti dok traje terapija remicadeom. Trajalo 10 minuta i bez anestezije.
Zato mi izgleda spretan. Bitno da se kirurg želi baviti [sign in to see URL] sam iz Slavonije i lokalni kirurzi i nisu baš zainteresirani previše za te zahvate.
1/14/2010, 2:06 pm Link to this post Send Email to sslaven   Send PM to sslaven
 
Goonies goran Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 12
Karma: 0 (+0/-0)
Re: Operacija ili ne ??


Možeš mi objasniti kakav je postupak kod terapije Remicadeom i na koji način ga uzimaš.
1/14/2010, 2:15 pm Link to this post Send Email to Goonies goran   Send PM to Goonies goran
 
Page:  1  2  3 

You are not logged in (login)