Runboard.com
You're welcome.

runboard.com       Sign up (learn about it) | Sign in (lost password?)

 
CreedB Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Moderator

Posts: 95
Karma: 1 (+1/-0)
Evo nesto zanimljivo...


Vrijedi procitati...

http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1232483/posts
9/2/2006, 2:39 am Link to this post Send Email to CreedB   Send PM to CreedB
 
Bebuli Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user

Posts: 87
Karma: 0 (+0/-0)
Re: Evo nesto zanimljivo...


zaista zanimljivo,da li je neko pokusao izbaciti mlijeko iz upotrebe i uveo neke probiotike u ishranu?

---
"Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe."
3/12/2009, 12:51 am Link to this post Send Email to Bebuli   Send PM to Bebuli
 
CreedB Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Moderator

Posts: 95
Karma: 1 (+1/-0)
Re: Evo nesto zanimljivo...


Dosta se stvari promijenilo otkad je ovaj clanak objavljen, danas postoje jos deseci novih istrazivanja koja ne samo da potvrdjuju inicijalne hipoteze nego i impliciraju MAP u genezi niza drugih neizljecivih "autoimunih" bolesti, npr. dijabetesa tipa A i multiple skleroze. Nedavna istrazivanja koja su trebala odrediti koji su geni odgovorni za nastanak Crohnove bolesti su dosla do nekih iznenadjujucih rezultata - konkretno, da postoje geni koji su odgovorni, ali isto tako da ti geni sami po sebi ne uzrokuju bolest, nego djeluju na drugi nacin - mijenjaju nacin na koji imunoloski sustav reagira na neke patogene bakterije, ukljucujuci MAP.

Ugl., istrazivaci koji rade u ovom polju smatraju da su Kochovi postulati zadovoljeni i da se sa visokom sigurnoscu moze utvrditi da je MAP direktno impliciran u nastanku vecine slucajeva Crohnove bolesti. Nazalost, postoji i jedan veliki problem. MAP se ne moze na bilo kakav praktican nacin izbaciti iz ljudskog prehrambenog lanca, jer se bakterija nalazi ne samo u mlijeku nego i u mesu zarazenih zivotinja, u gnojivu koje se koristi za uzgajanje svih jestivih biljaka, cak i u vodi za pice. Buduci da je bakterija zaista izuzetno izdrzljiva (redovito prezivljava pasterizaciju), a jos uvijek nije ustanovljena koncentracija u kojoj postaje patogena (1, 10, 100, 1000 bakterija na 1l vode?) nije se moguce na taj nacin boriti protiv nje.

Smatra se da bolesnici postaju zarazeni u ranoj mladosti, mozda cak i direktno od majke, ali buduci da bakterija ima izuzetno dugi ciklus razmnozavanja, pojava simptoma moze biti odgodjena i nekoliko desetljeca. Problem su i opet geni. Buduci da su upravo geni ti koji odredjuju tko moze postati zarazen a tko ne, onda zapravo nema druge nego se protiv ove infekcije boriti s jakim antibioticima ili razvojem cjepiva. Vrlo slicna situacija kao i s tuberkulozom i leprom, vecina ljudi se ne moze zaraziti i postaju samo latentni nosioci. Inace, obje te bolesti su uzrokovane istim rodom bakterija u koje spada i MAP (mikobakterije). Obitelj mikobakterija je izuzetno brojna, ali samo nekoliko clanova je patogeno.

Uglavnom, da ne tupim previse evo par novijih linkova koji objasnjavaju cijelu stvar puno bolje od mene:

http://www.youtube.com/watch?v=nMucsxJau6k
http://www.youtube.com/watch?v=crm4pKz6X2M
http://crohnscanada.myfastforum.org/forum1.php

Last edited by CreedB, 3/12/2009, 2:14 am
3/12/2009, 2:07 am Link to this post Send Email to CreedB   Send PM to CreedB
 
You are not logged in (login)