Runboard.com
You're welcome.

runboard.com       Sign up (learn about it) | Sign in (lost password?)


 
Livija Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Administrator
Global user

Posts: 463
Karma: 0 (+3/-3)
kronična bolest i djeca


 Kronična bolest i djeca
 
 
 
Kronična bolest koja zadesi jednog člana obitelji može biti pretežak teret i za odraslu osobu. Kako li se s ovom situacijom nose tek najmanji u obitelji? Odvojite vrijeme i objasnite im što se i zašto promijenilo.
 
Prije svega važno je da im roditelji pomognu razumijeti nove potrebe oboljelog člana obitelji. Ako je bolest zadesila dijete, njegovoj braći i sestrama mora se pomoći da shvate kako veća pažnja i njega koje ono prima ne znači da se ostalu djecu voli išta manje.

Umjesto da dozvole pojavu ogorčenosti ili suparništva, roditelji mogu pomoći drugoj djeci da postanu međusobno prisnija i pokazuju iskrenu naklonost prilikom pomaganja.

Mala djeca obično povoljnije reagiraju kad roditelji apeliraju na njihove osjećaje nego kad im pružaju dugačka i kompicirana objašnjenja. Možda bi bilo najbolje donekle predočiti kroz što prolazi bolesni član obitelji. Ako djeca shvate da bolest spriječava oboljelog da radi mnogo štošta što oni uzimaju zdravo za gotovo vjerojatno će se javiti osjećaji samilosti i bratske naklonosti.

Starijoj djeci treba pomoći da shvate težinu situacije te da ona zahtjeva žrtve od svakog člana obitelji. Uza sve liječničke troškove kućni budžet će biti manji, a zahtjevi drugih možda neispunjeni. Hoće li se djeca ljutiti i smatrati da im se nešto uskraćuje? To uvelike ovisi o načinu na koji se o toj stvari razgovaralo i o duhu koji vlada u obitelji. Doista, u mnogim je obiteljima bolest nekog njenog člana potaknula samopožrtvovnost i duh davanja.
 
Izvadak iz knjige 'Tajna obiteljske sreće'
 


11/22/2004, 8:11 pm Link to this post Send Email to Livija   Send PM to Livija
 
itd Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Posts: 111
Karma: 0 (+0/-0)
Re: kronična bolest i djeca


 Lijepo, ali nerealno - idealistički.
Druga djeca, najradije izjegavaju takve teme i "zabijaju glavu u pijesak".
Nametati im što u tom smislu, pače i sugerirati (osim čistih i jasnih spoznaja o bolesti - ako pokazuju znatiželju) čini se pogrješnim.
Dapače, čak i ona pripravnost da se zdravom djetetu odgovori na ev. upite - može biti pretjerana, jer je već po sebi - nametljiva.

2/10/2005, 8:17 pm Link to this post Send Email to itd   Send PM to itd
 
You are not logged in (login)